کینوا چیست؟
کینوا در واقع یک دانه از گیاه Chenopodium quinoa است. این گیاه از همان خانواده گیاه چغندر و اسفناج است. طعم و مزه کینوا بسیار شبیه دانه ها است و شبه غله نامیده می شود. کینوا از هزاران سال پیش به عنوان ماده اصلی در رژیم غذایی مردم آند ( مکانی در آمریکای جنوبی) بوده است. اینکاها آن را “مادر همه غلات” نامیدند. مدتها قبل از استعمار اروپاییان در آمریکای جنوبی، کینوا در بیشتر قاره ها کشت و خورده می شد. کینوا رنگ ها و انواع مختلفی مانند زرد، قهوه ای، سفید، طلایی، قرمز و حتی بنفش و نارنجی و … دارد که اصطلاحا میگویند کینوا طیف رنگین کمانی دارد که از لحاظ خاصیت تقریبا به هم نزدیکند و بیشتر تفاوتشان در میزان نرمی و سفتی آنان و زمان پختشان است.
به کینوا که اکنون به عنوان یک “ابرغذای” امروزی شناخته می شود، “خاویار گیاهی می گویند” که به عنوان یک جایگزین سالم برای برنج سفید و ماکارونی و یک منبع گیاهی نادر از پروتئین کامل برای گیاه خواران شهرت جهانی پیدا کرده است.
دانه های کینوا حاوی پروتئین بالا و دو برابر بیشتر از گندم است. میزان پروتئین کینوا به اندازه تخم مرغ و نصف گوشت میباشد. کینوا دارای دو برابر پروتئین و پنج گرم پروتئین بیشتر از برنج سفید و از نظر فیبر و محتوای پروتئین، دارای دو برابر پروتئین و دو گرم فیبر بیشتر در هر فنجان، در مقایسه با برنج قهوه ای است. همچنین سرشار از لیزین است که باعث رشد سالم بافت های بدن میشود و آهن، منیزیم، پتاسیم، ویتامین E، فیبر و کلسیم است.
در مورد ارزش غذایی کینوا باید گفت سازمان خوار و بار جهانی سال ۲۰۱۳ را سال کینوا نام گذاری کرده است و سازمان غذا و داور در دنیا کینوا را از نظر ارزش غذایی با محصولی مانند شیر خشک مقایسه کرده است که حتی در غذای کودک از خاویار گیاهی استفاده میگردد.
از آن جا که کینوا دارای فیبر و پروتئین بالایی است مصرف آن برای ورزشکاران بسیار مفید است. همچنین افرادی که نمیتوانند پروتئین های حیوانی و یا لبنی را مصرف کنند میتوانند از دانه های کینوا برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن خود در طول روز استفاده کنند. فیبر موجود در کینوا مناسب بیماری های گوارشی و به ویژه یبوست است و میزان اسید فولیک کینوا 10 برابر سایر غلات است.
کینوا حاوی 9 اسید آمینه ضروری بدن است و تمامی ویتامینهای گروه ب در این دانه خوراکی تامین است و از این حیث میتواند جایگزین مناسبی به جای برنج باشد.
9 آمینو اسید اساسی وجود دارد که توسط موسسات ملی بهداشت به شرح زیر ذکر شده است: هیستیدین، ایزولوسین، لوسین، لیزین، متیونین، فنیل آلانین، ترئونین، تریپتوفان و والین.
امروزه با توجه به اینکه افراد زیادی گرایش به گیاهخواری پیدا کرده اند، محصولاتی مانند کینوا برای تامین انرژی و پروتئین مورد نیاز بدن در طول روز بسیار کاربرد دارد و همچنین فیبر بالای موجود در آن برای کاهش وزن و افزایش حجم عضلات تا حد زیادی موثر است.
کینوا غذای مناسبی برای تامین نیاز غذایی اطفال، افراد دیابتی و افراد با فشار خون بالا و بیماران سلیاکی (فاقد گلوتن) است. افرادی که رژیم های فاقد گلوتن را دنبال می کنند، در دریافت تمام مواد مغذی ضروری خود با مشکل روبرو می شوند. کینوا به دلیل داشتن بسیاری از مواد مغذی از جمله اسیدهای فنلی و پلی ساکاریدها ضد التهاب شناخته شده است.
میزان آهن دانه های کینوا بیش از 30 برابر برنج سفید است و تقریبا با میزان آهن موجود در سویا برابری میکند و برای بیماران دارای کم خونی بسیار مناسب است. میزان کلسیم کینوا از کلیه غلات به جز سویا بیشتر است.
محتوای فیبر خوب کینوا می تواند به کاهش سطح کلسترول کمک کند. فیبر در هضم غذا، به اسیدهای صفراوی که بخشی از کلسترول ساخته می شوند، کمک می کند. با بهبود هضم، کبد کلسترول را از خون می گیرد تا اسید صفراوی بیشتری ایجاد کند و در نتیجه میزان LDL، کلسترول بد خون را کاهش می دهد. مصرف زیاد فیبر در رژیم غذایی خطر مرگ و میر را کاهش میدهد. فیبر موجود در کینوا می تواند در واقع به مردم کمک کند تا عمر طولانی تری داشته باشند.
دانه های کینوا دارای بسیاری از فلاونوئیدهای رژیم غذایی است نشان داده شده است که با مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی ارتباط معکوس دارد.
یک مطالعه در مجله تغذیه انگلیس نشان داد که شرکت کنندگان پس از خوردن کینوا، احساس سیری بیشتری نسبت به خوردن گندم یا برنج داشتند.
کینوا دارای چه طعمی است و چه مصرفی دارد؟
این دانه کوچک به خودی خود دارای طعم خاصی نمی باشد و طعم هر نوع سس یا افزودنی را که می خواهید با آن سرو کنید، به خود جذب می کند. شما می توانید در پخت کینوا از مقدار کمی نمک، روغن زیتون، آب لیمو، آب مرغ یا آب گوشت، آب میوه یا هر چاشنی که دوست دارید متناسب با نوع غذا یا شیرینی که قصد پختن آن را دارید، استفاده کنید. از کینوا در پخت ماکارونی، شیرینی، پلو، سوپ، سالاد، کوکو، کتلت، پیتزا و سایر غذاها میتوانید استفاده کنید.
نحوه پخت کینوا:
پخت دانه کینوا مانند برنج است به این ترتیب که بعد از شست و شوی دانه ها آنها را داخل ظرفی ریخته و به ازای هر پیمانه کینوا، دو پیمانه آب اضافه نموده و روی شعله قرار میدهیم. سپس درب ظرف را گذاشته و روی شعله کم به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه قرار میدهیم تا تا آب آن تبخیر گردد وکاملاً پخته شوند. با توجه به ذائقه میتوان به صورت سفت، ترد، حریره یا خمیری استفاده نمود. لازم به ذکر است زمان پخت کینوا سریع تر از برنج میباشد و از پلوپز نیز میتوان استفاده نمود. حجم کینوا بعد از پخت ۳ برابر میشود، بنابراین اگر میخواهید در نهایت ۳ پیمانه کینوای پخته شده داشته باشید، به میزان ۱ پیمانه خیس کنید.
جهت پخت برای طوطی از هیچ افزودنی مانند روغن و نمک استفاده نکنید.
نحوه نگهداری کینوا:
کینوا را مانند سایر دانه های خشک، میتوانید در یک ظرف درب دار در یک مکان خشک و خنک نگهداری کنید تا از ورود رطوبت و حشرات به داخل آن جلوگیری شود. کینوا پس از پخته شدن، به مدت پنج تا هفت روز در یخچال تازه میماند. ولی بهتر است به میزان مصرف روزانه و تازه به تازه پخته شود. همچنین می توانید آن را به صورت کلی بپزید و آن را در قسمت های مخصوص سرو در فریزر ذخیره کنید. دانه های کینوا تا یک سال در یخچال ماندگاری دارند.
تهیه شده توسط تیم مای فندق
شما می توانید این محصول را از فروشگاه مای فندق تهیه بفرمایید.
خواندن مقاله زیر نیز به علاقمندان توصیه می شود.
آیا کینوا برای طوطی سانان و پرندگان مناسب است؟
خرید آنلاین موارد پیشنهادی مای فندق